Κανονισμοί Αγώνων

 

1. Γενικά:

Η εκδήλωση Florina Trail Challenge (σε συντομογραφία FTC) αποτελείται από 3 αγώνες ορεινού τρεξίματος και 2 αγώνες δρόμου, που πραγματοποιούνται στα μονοπάτια του Βαρνούντα και στην πόλη της Φλώρινας, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Όλοι οι αγώνες έχουν εκκίνηση και τερματισμό την Φλώρινα (Νέο Πάρκο).

Οι αγώνες ορεινού τρεξίματος καλύπτουν αποστάσεις 31, 16 & 6 χλμ, με ένα συνδυασμό μονοπατιών και δασικών δρόμων που καλύπτουν αντίστοιχα το 90%, 84% & 60% των αγώνων. Οι αγώνες αυτοί εκκινούν την Κυριακή 12 Ιουνίου. Για τη συμμετοχή στον αγώνα των 31 χλμ, απαιτείται η ανάλογη εμπειρία από τους αθλητές.

Ο αγώνας δρόμου των 5 χλμ., ο οποίος πραγματοποιείται μέσα στην πόλη της Φλώρινας, είναι φτιαγμένος στα πλαίσια των αγώνων urban trail, περιλαμβάνοντας σκαλοπάτια, απότομες ανηφόρες και κατηφόρες, τρέξιμο πάνω από πεζοδρόμια και πλακόστρωτο. Τέλος ο αγώνας των 1.1 χλμ, είναι παιδικός αγώνας γύρω και μέσα στο Νέο Πάρκο. Οι αγώνες δρόμου εκκινούν το Σάββατο 11 Ιουνίου.

2. Φιλοσοφία:

Το FTC αποτελεί μια αγωνιστική πρόκληση ορεινού τρεξίματος, με την απαραίτητη υποστήριξη. Τα μονοπάτια του Βαρνούντα είναι βατά, με μαλακό πάτημα, ιδανικά για πρωτοεμφανιζόμενους δρομείς, αλλά εξίσου απαιτητικά, με συνεχόμενες αλλαγές κλίσεις, για πιο έμπειρους αθλητές. Ήταν επιλογή μας να προσφέρουμε 3 αγωνιστικές επιλογές, έτσι ώστε να μπορούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γκάμα αγωνιζομένων και να τους προσφέρουμε τον αγώνα που πραγματικά θέλουν να τρέξουν.

Ο αγώνας δρόμου των 5 χλμ., είναι ένας τρόπος να σας ξεναγήσουμε στην όμορφη πόλη της Φλώρινας, τρέχοντας δίπλα απο τις όχθες του Σακουλέβα. Επιπλέον, για κάποιους που θέλουν να συνδυάσουν τον αγώνα μέσα στην πόλη με ορεινό τρέξιμο πάνω στα μονοπάτια, υπάρχουν συνδυαστικά πακέτα συμμετοχών. Τέλος, ο παιδικός αγώνας 1.1 χλμ., είναι ένας τρόπος να μάθουμε στα παιδιά το άθλημα του τρεξίματος.

3. Δικαίωμα Συμμετοχής:

 • Διαδρομή 31 χλμ: Δεκτοί γίνονται άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 ετών (1996) και άνω.
 • Διαδρομή 16 χλμ: Δεκτοί γίνονται άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 ετών (1998) και άνω.
 • Διαδρομή 6 χλμ:  Δεκτοί γίνονται άνδρες και γυναίκες ηλικίας 15 χρονών (2001) και άνω.
 • Διαδρομή 5 χλμ: Δεκτοί γίνονται άνδρες και γυναίκες ηλικίας 15 χρονών (2001) και άνω.
 • Διαδρομή 1.1 χλμ: Δεκτά παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

Οι ανήλικοι θα πρέπει να προσκομίσουν Υπεύθυνη Δήλωση Γονέα. Κατεβάστε την ΕΔΩ υπογράψτε και προσκομίστε την στη γραμματεία, το Σάββατο ή την Κυριακή. 

Χωρίς την Υπεύθυνη Δήλωση Γονέα, δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή σε ανήλικους σε κανένα απο τους αγώνες.

4. Ακύρωση Συμμετοχής:

Κάθε αθλητής που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής, δικαιούται ακύρωση συμμετοχής και πλήρη επιστροφή αντιτίμου, όταν η ακύρωση γίνει από την Διοργάνωση μέχρι τις 8 Ιουνίου 2016. Μετά τις 8 Ιουνίου, δεν γίνεται καμία ακύρωση.

5. Τεχνική Ενημέρωση:

Η διοργάνωση θα ενημερώσει τους αθλητές του αγώνα το απόγευμα του Σαββάτου 11 Ιουνίου, στο Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων, ο οποίος βρίσκεται 50 μ, από το σημείο εκκίνησης στην περιοχή του Νέου Πάρκου. Εκεί θα δοθούν πληροφορίες σχετικά με το ανάγλυφο των διαδρομών, τα σημεία επικινδυνότητας, τους Σ.Α. και το επικείμενο μετεωρολογικό δελτίο  ενώ θα απαντηθούν απορίες των αθλητών. 

Ώρες ενημέρωσης Arctos Trail 19:30–20:00, Lupus Trail 20:00-20:30.

6. Επίδοση Πακέτου Συμμετοχής:

Η γραμματεία θα είναι ανοιχτή:

 • Σάββατο 11 Ιουνίου 2016, στο Νέο Πάρκο, από το απόγευμα 15:00 μέχρι τις 21:00, ώστε να παραλαμβάνουν οι αθλητές τα πακέτα συμμετοχής τους [Μεταξύ 15:00 – 17:50 θα δοθούν τα πακέτα για τον αγώνα Sakoulevas Run, που εκκινεί στις 18:00]
 • Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, στο Νέο Πάρκο, από τις 08:00 έως 09:00. Από 08:00 έως 08:30 θα δίνονται τα τελευταία πακέτα συμμετοχής για το Arctos Trail και 08:30 έως 09:00 θα δίνονται τα τελευταία πακέτα συμμετοχής για Lupus & Lynx Trail.

Κανένα πακέτο δεν θα δοθεί σε τρίτο άτομο, παρά μόνο στον ίδιο τον αθλητή ή αθλήτρια, με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.

7. Ασφάλεια:

Η Διοργάνωση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν βλάβη της υγείας ή της σωματικής ακεραιότητας (τραυματισμό ή και θάνατο) των αθλητών που συμμετέχουν στον αγώνα.
 
Κάθε αθλητής οφείλει να γνωρίζει, αν η κατάσταση της υγείας του του επιτρέπει να αγωνιστεί με ασφάλεια σε κάποια από τις διαδρομές του FTC. Υπογράφοντας την Υπεύθυνη Δήλωση Συμμετοχής, ο αθλητής αποδέχεται προσωπικά την ευθύνη της συμμετοχής του σε μια αθλητική εκδήλωση ορεινού τρεξίματος, αναλαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων, η Διοργάνωση θα ορίσει μέλη της ΕΔΟΠΑ σε σταθμούς ανεφοδιασμού, για να προσφέρουν τις Πρώτες Βοήθειες. Επίσης, σε περίπτωση που χρειαστεί, θα είναι δυνατή η διακομιδή αθλητών από συγκεκριμένους σταθμούς ανεφοδιασμού στο χώρο της εκκίνησης, όπου θα υπάρχει Υπεύθυνος Ιατρός της εκδήλωσης ή στο νοσοκομείο Φλώρινας, σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού.

Ο κάθε αθλητής έχει την ηθική υποχρέωση να βοηθήσει συναθλητές του, οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη ή κίνδυνο. Σε περίπτωση άμεσου κινδύνου, πρέπει να ειδοποιήσει τον Σταθμάρχη του επόμενου σταθμού ανεφοδιασμού.

8. Εξωτερική Βοήθεια/Συνοδεία:

Επιτρέπεται οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια προς τους αθλητές από οποιονδήποτε μόνο στους σταθμούς ανεφοδιασμού. Απαγορεύεται η συνοδεία αθλητών από μη αγωνιζόμενους. Η συνοδεία αθλητή τιμωρείται με αποκλεισμό.

Η συνοδεία του αθλητή από οικεία πρόσωπα στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής (μέσα στην πόλη) επιτρέπεται.

9. Βοηθητικά Μέσα:

Επιτρέπεται η χρήση μπατόν πεζοπορίας. Επίσης επιτρέπεται η κατοχή και χρήση χάρτη, πυξίδας, GPS, και κινητού τηλεφώνου.

10. Προστασία περιβάλλοντος:

Είναι αυτονόητο, ότι κάθε αθλητής πρέπει να αποφεύγει, κατά τη διάρκεια της αθλητικής εκδήλωσης, να αφήνει οποιοδήποτε αντικείμενο στα μονοπάτια, μπουκάλια ή οποιαδήποτε συσκευασία στερεάς ή υγρής μορφής τροφής. Σε κάθε Σ.Α. θα υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν τα απορρίμματα μέσα στο σάκο.

Εσκεμμένη ρύπανση της διαδρομής, εκτός των Σ.Α., επισύρει ποινή αποκλεισμού από τον αγώνα.

11. Σταθμοί Ανεφοδιασμού:

Την Κυριακή θα υπάρχουν συνολικά 4 σταθμοί, όπου οι αθλητές μπορούν να λάβουν υδροδοσία και τροφοδοσία. Όλοι οι σταθμοί παρέχουν υδροδοσία. Υπάρχει ένας κεντρικός σταθμός, που έχει όλα τα είδη τροφής (Τριφυλλίτση), ενώ κάποιοι σταθμοί θεωρούνται δευτερεύοντες και έχουν μερικά είδη τροφής (Πολυβολείο, Κατασκηνώσεις, Οροπέδιο). Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Επιπρόσθετα, σε μερικούς σταθμούς θα υπάρχει ιατρική υποστήριξη από τους εθελοντές της ΕΔΟΠΑ (Τριφυλλίτση, Κατασκηνώσεις, Πολυβολείο).

Το Σάββατο θα υπάρχει 1 σταθμός (Πλατεία Ηρώων), όπου οι αθλητές θα μπορούν να λάβουν υδροδοσία και στον οποίο θα υπάρχει ιατρική υποστήριξη.

Σε κάθε Σ.Α. υπεύθυνος είναι ο Σταθμάρχης, ο οποίος εκτός θέματα υδροδοσίας /τροφοδοσίας, είναι υπεύθυνος για πιθανή διακοπή αγώνα, αποκλεισμό αθλητών και εφαρμογή ποινών.

12. Χρονικό Όριο Έγκυρου Τερματισμού:

Ο κάθε αθλητής θεωρείται ότι ολοκλήρωσε εμπρόθεσμα τον αγώνα, εφόσον έχει περάσει από όλα τα σημεία ελέγχου της διαδρομής και τερμάτισε μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό όριο. Εκπρόθεσμος θεωρείται κάθε τερματισμός πέρα από το προβλεπόμενο όριο.
Οι αθλητές που εγκαταλείπουν με δική τους θέληση τον αγώνα ή αποκλείονται απ’ αυτόν λόγω εκπρόθεσμης άφιξης σε ένα από τα σημεία χρονικού αποκλεισμού (Σ.Χ.Α.) κατατάσσονται μεν στον πίνακα τερματισμών ως DNF, με βάση το χρόνο και το σημείο του αγώνα που κατάφεραν να φτάσουν αλλά δεν δικαιούνται το αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού.13. Σημεία Χρονικού Αποκλεισμού: 

Arctos Trail, Κατασκηνώσεις, Κ13, (Σταθμός Ανεφοδιασμού) στις 4 ώρες από την εκκίνηση [13:00]
Arctos Trail, Οροπέδιο, Κ18, (Σταθμός Ανεφοδιασμού) στις 5 ώρες από την εκκίνηση [14:00]
Lupus Trail, Τριφυλλίτση, Κ9, (Σταθμός Ανεφοδιασμού) στις 3 ώρες από την εκκίνηση [12:30]

Τα χρονικά όρια αποκλεισμού τίθενται για λόγους ασφάλειας των ίδιων των αθλητών. Ως χρόνος καταγραφής, άρα και πιθανού αποκλεισμού ενός αθλητή ορίζεται ο χρόνος άφιξής του στα παραπάνω Σ.Χ.Α.

Αθλητές που αποκλείονται λόγω χρονικών ορίων, υποχρεούνται να παραδώσουν τον αριθμό τους στον Σταθμάρχη (ο αριθμός θα τους επιστραφεί μετά το τέλος του αγώνα από τη Γραμματεία).

Οι αθλητές που θέλουν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους παρά το γεγονός ότι αποκλείστηκαν λόγω χρονικών ορίων, είναι ελεύθεροι να το πράξουν, αλλά με αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Επισημαίνεται ότι οι αθλητές αυτοί δεν μπορούν να έχουν πλέον καμία υποστήριξη από την πλευρά της Διοργάνωσης, ούτε και δικαιούνται να προβάλλουν απαιτήσεις από τη Διοργάνωση.

14. Εγκατάλειψη:

Αθλητής που εγκαταλείπει τον αγώνα, οφείλει να μετακινηθεί σε σημεία όπου η διοργάνωση αναλαμβάνει να μεταφέρει αθλητές πίσω στον τερματισμό.
Τέτοια σημεία είναι τα εξής:

Arctos Trail, Τριφυλλίτση, Κ9 & Κ24, (Σταθμός Ανεφοδιασμού)
Arctos Trail, Κατασκηνώσεις Κ13, (Σταθμός Ανεφοδιασμού)
Lupus Trail, Τριφυλλίτση Κ9, (Σταθμός Ανεφοδιασμού)
Lynx Trail, Πολυβολείο Κ4, (Σταθμός Ανεφοδιασμού)

Από εκεί θα υπάρχουν μετακινήσεις οχημάτων της διοργάνωσης, σε μη τακτά χρονικά διαστήματα όμως. Εφόσον κάποιος αθλητής εγκαταλείψει σε κάποιο άλλο σημείο με πρόσβαση οχημάτων, μπορεί να διαπραγματευτεί με τον Σταθμάρχη του κοντινότερου σταθμού, μια πιθανή μεταφορά του, μετά την λήξη του αγώνα.

Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής εγκαταλείπει σε άλλο από τα παραπάνω σημεία, τότε έχει ο ίδιος την ευθύνη να προσεγγίσει ένα από αυτά ή μέχρι τον τερματισμό περπατώντας.

15. Ενστάσεις:

Ενστάσεις για οποιοδήποτε λόγο γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλητή, το αργότερο 30 λεπτά μετά τον τερματισμό του. Η τελική απόφαση για οποιαδήποτε ένσταση, είναι ευθύνη του Διευθυντή Αγώνα και του εκάστοτε Σταθμάρχη στη ζώνη ευθύνης του οποίου καταγράφηκε το συμβάν. Η απόφαση αυτή εκδίδεται το αργότερο μέχρι την ώρα των απονομών και είναι τελεσίδικη.

16. Ποινές:

Για το σύνολο των παραπτωμάτων, επιβάλλεται η ποινή του αποκλεισμού από τον αγώνα. Οι ποινές είναι άμεσα εκτελεστέες και επιβάλλονται από τους Σταθμάρχες ή άλλα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

Αποκλεισμός επιβάλλεται:

 • Άρνηση συμμόρφωσης στις υποδείξεις εξουσιοδοτημένων προσώπων της διοργάνωσης.
 • Εσκεμμένη ρύπανση της διαδρομής
 • Ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό της διοργάνωσης ή τους συναθλητές
 • Συντόμευση (κόψιμο) διαδρομής
 • Χρήση μεταφορικού μέσου για συντόμευση διαδρομής
 • Απώλεια Σημείου Χρονικού Ελέγχου (Σ.Χ.Ε.)
 • Παροχή υποστήριξης εκτός ορίων Σταθμού
 • Συνοδεία στη διαδρομή (εκτός ορίων Σταθμών) από πρόσωπο χωρίς αριθμό αγώνα
 • Απώλεια αριθμού αγώνα (bib)

Για τυχόν παραπτώματα ανάρμοστης/βίαιης συμπεριφοράς όπως και της δόλιας τακτικής (χρήση μεταφορικού μέσου), ο αποκλεισμός μπορεί να έχει και μόνιμο χαρακτήρα από το FTC.

17. Προσωπικά Δεδομένα:

Η Διοργάνωση, σεβόμενη τη σχετική νομοθεσία, δεν πρόκειται να κάνει γνωστά σε τρίτους τα προσωπικά στοιχεία των αθλητών που υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής. Δημοσιεύσιμα είναι μόνο το ονοματεπώνυμο του αθλητή, η πόλη κατοικίας και η ηλικία.

18. Αποποίηση Ευθύνης:

Η Διοργάνωση δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν. Είναι ευθύνη των αγωνιζομένων να έχουν εξεταστεί πρόσφατα από γιατρό γι’ αυτό το θέμα. Οι αγωνιζόμενοι συναινούν στην ελεύθερη χρήση του ονόματος και της εικόνας τους από την Διοργάνωση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους χορηγούς του αγώνα για προωθητικούς λόγους. Η Διοργάνωση αποποιείται απο κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών. Είναι ευθύνη των αγωνιζομένων να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε επικίνδυνα σημεία των διαδρομών. Τέλος, η Διοργάνωση αποποιείται κάθε οικονομική ευθύνη, σε περίπτωση εξωτερικής βοήθειας σε οποιονδηποτε αθλητή.

19. Τροποποίηση Κανονισμών:

Η Διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης των παρόντων κανονισμών, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Creative wp theme inithemes.com