ARCTOS TRAIL

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Αγώνα

Συνολικό Μήκος: 31km

Συνολικά Υψομετρικά: 2.102m

Ελάχιστο Υψόμετρο: 660m

Μέγιστο Υψόμετρο: 1.640m

Χρονικό Όριο Έγκυρου Τερματισμού: 7 ώρες

Μέση Ταχύτητα Χ.Ο.Ε.Τ.: 4.4 χλμ/ ώρα

Τύπος Διαδρομής: Κυκλική

Σταθμοί Ανεφοδιασμού: 8

Σημεία Χρονικού Αποκλεισμού: 2

Εκκίνηση: 12 Ιουνίου 2016, 09:00

Κλείσιμο Διαδρομής: 16:00

Περιγραφή Arctos Trail

Νέο Πάρκο – Πολυβολείο [Κ0 έως Κ4]
Απόσταση: 3550 μ.  Μονοπάτι: 1580 μ.  Δρόμος: 1970 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 660 μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 1012 μ.

Μετά την εκκίνηση από Νέο Πάρκο βγαίνουμε στη Λ. Μακεδονομάχων, και διασχίζουμε το μικρό κύκλο με πορεία προς το Νοσοκομείο Φλώρινας. Στρίβουμε αριστερά, ανηφορίζοντας ελαφρά την Αναλήψεως και πάλι αριστερά στην Δήμητρας, περνώντας μπροστά από την έξοδο του νοσοκομείου, όπου η κλίση μηδενίζεται και πάλι. Σε απόσταση 200 μ., στρίβουμε δεξιά στην Μακεδονίας, περνάμε μπροστά από την Εύξεινο Λέσχη, αριστερά στην Αργυροκάστρου (Ωδείο Φλώρινας) και πάλι δεξιά στην Π. Καλλιγά. Εδώ αρχίζει η ανηφόρα, που όσο προχωράμε γίνεται πιο έντονη. Είμαστε σχεδόν 800 μ., από την εκκίνηση του αγώνα.

Συνεχίζοντας ακόμα 150 μ., μπαίνουμε στο πευκόφυτο μονοπάτι, το οποίο μας βγάζει αριστερά από τις δεξαμενές. Συνεχίζουμε για 290 μ., τσιμεντόδρομου και μπαίνουμε πάλι στο μονοπάτι. Βγαίνουμε σε δασικό τον οποίο ακολουθούμε για 370 μ., για να ξαναμπούμε στο μονοπάτι. Από εδώ, η κλίση ανεβαίνει και συνεχίζουμε για τα επόμενα 500 μ., με μέση κλίση 13% και μέγιστη 20%. Τα πεύκα έχουν εξαφανιστεί και τη θέση τους έχουν πάρει οι βελανιδιές, αφού έχουμε ήδη ξεπεράσει τα 900 μέτρα.  Όταν η κλίση μηδενιστεί, είμαστε κοντά στην κορυφή του υψώματος 1033, τρέχοντας την βορεινή πλευρά του.

Συμπληρώνοντας το 3ο χλμ, διασχίζουμε 2 φορές το δασικό και περνάμε απέναντι. Μετά από ένα μικρό ύψωμα, θα δούμε τα δίδυμα κιόσκια. Έχουμε φτάσει τον  Σ.Α. Πολυβολείο στο Κ4 σε υψόμετρο 1012 μ.

Πολυβολείο – Βλάχικη Πλάκα [Κ4 έως Κ6]
Απόσταση: 2850 μ.  Μονοπάτι: 2580 μ.  Δρόμος: 270 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1012 μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 1406 μ.

Ανεφοδιασμός και συνεχίζουμε κατηφορίζοντας προς το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, επιλέγοντας το δασικό προς Παλαιοχώρι. Μετά από μερικά μέτρα μονοπατιού, ξαναπατάμε το δασικό και στο μεγάλο βράχο, μπαίνουμε τελικά στο μονοπάτι. Η κλίση ελαφρώς ανηφορική, ιδανική για προσπεράσματα.

Φτάνοντας το καταφύγιο του Φ.Ο.Ο.Φ. σε υψόμετρο 1100 μ., αρχίζει η ανάβαση προς τη δεύτερη κορυφή της διαδρομής. Τα επόμενα 800 μ., είναι δύσκολα, με τη μέση κλίση στο 22%, ενώ μας καλύπτει βαθύ δάσος βελανιδιάς, σκιάζοντας τη διαδρομή μας. Όταν περάσουμε το ερειπωμένο πολυβολείο, είμαστε πλέον στην κορυφή, σε υψόμετρο 1300 μ. Μια μικρή κατωφέρεια μας δίνει μερικές ανάσες και η ανάβαση ξαναρχίζει.

Το τοπίο αλλάζει, και το χώμα δίνει τη θέση του σε συμπλέγματα βράχων, που ανάλογα τη διάθεση και το επίπεδο εξάντλησης, θα μας θυμίσουν από γοργόνες έως και αρκούδες…  Εδώ η ανάβαση είναι πιο ομαλή, οι βελανιδιές δίνουν τη θέση τους σε οξιές και σε υψόμετρο 1406 μ., βλέπουμε την σήμανση που μας στέλνει αριστερά, στο Σ.Α. Βλάχικη Πλάκα στο Κ6 από την εκκίνηση. Εδώ είναι σημαντικό να ανεφοδιαστούμε σωστά, γιατί μας περιμένει η σκληρή ανάβαση προς Τάϊμα, η ψηλότερη κορυφή της διαδρομής.

Βλάχικη Πλάκα – Τριφυλλίτση [Κ6 έως Κ9]
Απόσταση: 2690 μ.  Μονοπάτι: 2430 μ.  Δρόμος: 260 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1403 μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 1640 μ.

Κατεβαίνουμε το δασικό από το Σ.Α. και μπαίνουμε στο μονοπάτι, που στα πρώτα του μέτρα είναι τρακτερόδρομος.  Πρέπει να αντέξουμε τα επόμενα 600 μ., με μέση κλίση στο 28 % και μέγιστη στο 33%, για να φτάσουμε το τελευταίο δέντρο του μονοπατιού και να στρίψουμε δεξιά προς τα χαλάσματα. Μεγάλες ανάσες και μεγάλη ικανοποίηση, καθώς τρέχουμε πλέον σε υψόμετρο 1640 μ. Αριστερά μας, τα βράχια ορίζουν το όριο του μονοπατιού, καθώς η χαράδρα πέφτει απότομα προς τον οικισμό του Ακρίτα. Δεξιά μας ένα μικρό οροπέδιο από χαλάσματα πολυβολείων και οικισμών, φαντάσματα του Εμφυλίου Πολέμου, ενώ κάτω χαμηλά στη χαράδρα, αχνοφαίνεται η Φλώρινα.

Η αυτοσυγκέντρωση στο μέγιστο εδώ, καθώς το μονοπάτι έχει αρκετή τεχνική δυσκολία. Περνάμε πάνω από χαλάσματα με υγρασία, κατεβαίνουμε από βράχια, ανεβαίνουμε σε μερικά σημεία στο όριο της κορυφογραμμής…. Όταν δούμε το δάσος από τις οξιές, η κατάβαση είναι στα αρχικά της στάδια. Συνεχίζουμε και όταν φτάσουμε σε ένα ξέφωτο με φτέρες (και ίσως με μερικά αγριογούρουνα) στρίβουμε απότομα δεξιά. Μερικές ακόμα αλλαγές κατεύθυνσης και το μονοπάτι φτάνει σε ένα δάσος από ψηλές οξιές, φαρδαίνει και γίνεται απότομα κατηφορικό. Έχουμε μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα για να φτάσουμε στο Σ.Α. Τριφυλλίτση, στο Κ9.

Τριφυλλίτση – Οροπέδιο [Κ9 έως Κ18]
Απόσταση: 9590 μ.  Μονοπάτι: 8190 μ.  Δρόμος: 1400 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 676 μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 1140 μ.

Κατηφορίζουμε προς το ξέφωτο με τις φτέρες και σε 200 μ., ερχόμαστε αριστερά για να μπούμε και πάλι στο δάσος με τις οξιές, που θα μας κατεβάσει στο κυρίως μονοπάτι. Η διαδρομή από τον Σ.Α. είναι συνεχώς κατηφορική, χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες.

Μετά από μια διπλή  αριστερή στροφή, η κλίση σχεδόν μηδενίζεται και το μονοπάτι φαρδαίνει και πάλι. Όταν η κλίση γίνει απότομη και πάλι, αφήνουμε το κυρίως μονοπάτι και συνεχίζουμε σε ένα παλαιότερο, που το αναβιώσαμε λόγω του αγώνα. Συνεχίζουμε στο παλαιό μονοπάτι για 2 χλμ., μέχρι να δούμε από μακριά τα χαλάσματα από τις κατασκηνώσεις της Κλαδορράχης. Εδώ είναι και ο Σ.Α. Κατασκηνώσεις στο Κ13.

Προσπερνάμε την εκκλησία Κοίμηση της Θεοτόκου και κατηφορίζουμε προς το χωριό. Το μονοπάτι περνάει μέσα από το χωριό και συνεχίζει από την πίσω μεριά του προς την Πρώτη. Προσοχή σε ένα μικρό κομμάτι, όπου το μονοπάτι στενεύει και το έδαφος αριστερά δημιουργεί χάσιμο. Το κομμάτι που συνδέει τα δύο χωριά, καθώς και ο δασικός που ακολουθούμε μετά την Πρώτη, είναι κομμάτια επίπεδα, ιδανικά για να καλύψουμε χρόνο.

Μετά την Πρώτη, και έχοντας καλύψει 500 μ., δασικού δρόμου, μπαίνουμε αριστερά στο μονοπάτι και κατευθυνόμαστε προς το ποταμάκι. Περνάμε απέναντι, ισορροπώντας πάνω στις πέτρες δίπλα από τα χαλάσματα και ανεβαίνουμε απότομα προς το βουνό. Βρίσκουμε το κυρίως μονοπάτι και μετά μερικά μέτρα βγαίνουμε στο κομμάτι της ασφάλτου που οδηγεί στο μοναστήρι του Αγίου Μάρκου. Μετά από 100 ασφάλτινα μέτρα, η κλίση αυξάνει και το μονοπάτι ελίσσεται τώρα γύρω από ένα άλσος από κέδρους.

Διασχίζουμε τον δασικό και συνεχίζουμε μέσα στις βελανιδιές, ενώ η κλίση ακόμα είναι έντονη. Περνάμε πάνω από τους πεσμένους κορμούς, δίπλα από το Αρκουδάκι και συναντούμε το μονοπάτι που ανεβαίνει από Άγιο Αντώνιο. Παίρνουμε ανάσες, καθώς η κλίση ουσιαστικά μηδενίζεται και τρέχουμε προς ένα μικρό ξέφωτο, στο οποίο βρίσκεται το καταφύγιο του Σ.Ε.Ο.Φ. Είμαστε ήδη στο Σ.Α. Οροπέδιο στο Κ18.

Οροπέδιο – Πολυβολείο [Κ18 έως Κ28]
Απόσταση: 8890 μ.  Μονοπάτι: 7870 μ.  Δρόμος: 1020 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1012 μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 1640 μ.

Γρήγορος ανεφοδιασμός και συνέχεια στο πλατύ μονοπάτι, μέχρι να βγούμε στο ξέφωτο. Διασχίζουμε το δασικό και συνεχίζουμε στο κομμάτι που ονομάζεται Λούκι… (τον λόγο θα τον καταλάβετε όταν ανεβαίνετε). Μια μικρή απότομη ανάβαση, μας φέρνει παράλληλα με το μονοπάτι που ανεβαίναμε μετά το Παλαιοχώρι, μέχρι που τα δύο μονοπάτια θα συναντηθούν.

Από εδώ και πέρα, και για τα επόμενα 3,6 χλμ., κινούμαστε στην ίδια διαδρομή Συμπλέγματα βράχων – Βλάχικη Πλάκα – Τάϊμα – Τριφυλλίτση. Όταν ανεφοδιαστούμε και πάλι στο Σ.Α. Τριφυλλίτση, είμαστε πλέον στο Κ24 του αγώνα. Συνεχίζουμε σε διαφορετικό μονοπάτι από το πρώτο πέρασμα μας και μετά λίγα μέτρα στρίβουμε απότομα αριστερά. Προσοχή εδώ, γιατί ακολουθεί μια απότομη κατάβαση, η οποία θα μας βγάλει σε δασικό δρόμο. Από εδώ και πέρα, όποιοι έχουν δυνάμεις, θα καλύψουν αρκετό χρόνο, γιατί ακολουθούν 2,3 χλμ., με ελαφριά κατωφέρεια και πλατύ και πατημένο μονοπάτι οξιάς, μέχρι τα Κάρβουνα, ένα μικρό ξέφωτο.

Από τα Κάρβουνα ακολουθούμε το μονοπάτι Κ2. Θέλει προσοχή, γιατί είναι στενό και απότομο. Όταν δούμε στα δεξιά μας την άσπρη ταμπέλα, είναι το τέλος του μονοπατιού και η είσοδος σε ένα φαρδύ δασικό. Απέχουμε μόλις 200 μ., από τον τελευταίο Σ.Α. του αγώνα, και τον πρώτο που συναντήσαμε, το Σ.Α. Πολυβολείο στο Κ28.

Πολυβολείο – Νέο Πάρκο [Κ28 – Κ31]
Απόσταση: 2920 μ.  Μονοπάτι: 1650 μ.  Δρόμος: 1270 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 660 μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 1012 μ.

Τελευταίος ανεφοδιασμός και μετά από 100 μ., πλησιάζουμε σε μια διχάλα μονοπατιών. Ακολουθούμε τη σήμανση, και επιλέγουμε το δεξιό μονοπάτι που κατηφορίζει το ύψωμα 1033 από την νότια πλευρά του, την πλευρά που βλέπει την Φλώρινα. Οι βελανιδιές δίνουν τη θέση τους και πάλι στα πεύκα και μετά από κατέβασμα 1.6 χλμ., το μονοπάτι τελειώνει και φτάνουμε το πρώτο σπίτι της πόλης. Πατάμε πάλι άσφαλτο, ενώ συνεχίζουμε την κατάβαση, για ακόμα 290 μέτρα.

Σύντομα φτάνουμε στο σημείο Τρεις Βρύσες, που σηματοδοτεί και επίσημα τα όρια της πόλης. Οι εθελοντές μας περνούν απέναντι, ενώ έχουμε ακόμα να καλύψουμε 900 ασφάλτινα μέτρα μέχρι τον τερματισμό μας.

Όταν περάσουμε τον πρώτο κύκλο και κατηφορίζουμε την Βογατσικού, βλέπουμε ήδη στο βάθος το Νέο Πάρκο. Ακόμα ένας μικρός κύκλος, η κατηφόρα τελειώνει, και είμαστε πλέον στην τελική ευθεία, δίνοντας ό,τι μας έχει μείνει για να τερματίσουμε. Έχουμε ήδη διανύσει 31 χλμ και έχουμε ανέβει συνολικά 2100 μέτρα ανάβασης.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες

Creative wp theme inithemes.com