Περιγραφή Lupus Trail

Νέο Πάρκο – Πολυβολείο [Κ0 έως Κ4]
Απόσταση: 3550 μ.  Μονοπάτι: 1580 μ.  Δρόμος: 1970 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 660 μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 1012 μ.

Μετά την εκκίνηση από Νέο Πάρκο βγαίνουμε στη Λ. Μακεδονομάχων, και διασχίζουμε το μικρό κύκλο με πορεία προς το Νοσοκομείο Φλώρινας. Στρίβουμε αριστερά, ανηφορίζοντας ελαφρά την Αναλήψεως και πάλι αριστερά στην Δήμητρας, περνώντας μπροστά από την έξοδο του νοσοκομείου, όπου η κλίση μηδενίζεται και πάλι. Σε απόσταση 200 μ., στρίβουμε δεξιά στην Μακεδονίας, περνάμε μπροστά από την Εύξεινο Λέσχη, αριστερά στην Αργυροκάστρου (Ωδείο Φλώρινας) και πάλι δεξιά στην Π. Καλλιγά. Εδώ αρχίζει η ανηφόρα, που όσο προχωράμε γίνεται πιο έντονη. Είμαστε σχεδόν 800 μ., από την εκκίνηση του αγώνα.

Συνεχίζοντας ακόμα 150 μ., μπαίνουμε στο πευκόφυτο μονοπάτι, το οποίο μας βγάζει αριστερά από τις δεξαμενές. Συνεχίζουμε για 290 μ., τσιμεντόδρομου και μπαίνουμε πάλι στο μονοπάτι. Βγαίνουμε σε δασικό τον οποίο ακολουθούμε για 370 μ., για να ξαναμπούμε στο μονοπάτι. Από εδώ, η κλίση ανεβαίνει και συνεχίζουμε για τα επόμενα 500 μ., με μέση κλίση 13% και μέγιστη 20%. Τα πεύκα έχουν εξαφανιστεί και τη θέση τους έχουν πάρει οι βελανιδιές, αφού έχουμε ήδη ξεπεράσει τα 900 μέτρα.  Όταν η κλίση μηδενιστεί, είμαστε κοντά στην κορυφή του υψώματος 1033, τρέχοντας την βορεινή πλευρά του.

Συμπληρώνοντας το 3ο χλμ, διασχίζουμε 2 φορές το δασικό και περνάμε απέναντι. Μετά από ένα μικρό ύψωμα, θα δούμε τα δίδυμα κιόσκια. Έχουμε φτάσει τον  Σ.Α. Πολυβολείο στο Κ4 σε υψόμετρο 1012 μ.

Πολυβολείο – Βλάχικη Πλάκα [Κ4 έως Κ6]
Απόσταση: 2850 μ.  Μονοπάτι: 2580 μ.  Δρόμος: 270 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1012 μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 1406 μ.

Ανεφοδιασμός και συνεχίζουμε κατηφορίζοντας προς το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, επιλέγοντας το δασικό προς Παλαιοχώρι. Μετά από μερικά μέτρα μονοπατιού, ξαναπατάμε το δασικό και στο μεγάλο βράχο, μπαίνουμε τελικά στο μονοπάτι. Η κλίση ελαφρώς ανηφορική, ιδανική για προσπεράσματα.

Φτάνοντας το καταφύγιο του Φ.Ο.Ο.Φ. σε υψόμετρο 1100 μ., αρχίζει η ανάβαση προς τη δεύτερη κορυφή της διαδρομής. Τα επόμενα 800 μ., είναι δύσκολα, με τη μέση κλίση στο 22%, ενώ μας καλύπτει βαθύ δάσος βελανιδιάς, σκιάζοντας τη διαδρομή μας. Όταν περάσουμε το ερειπωμένο πολυβολείο, είμαστε πλέον στην κορυφή, σε υψόμετρο 1300 μ. Μια μικρή κατωφέρεια μας δίνει μερικές ανάσες και η ανάβαση ξαναρχίζει.

Το τοπίο αλλάζει, και το χώμα δίνει τη θέση του σε συμπλέγματα βράχων, που ανάλογα τη διάθεση και το επίπεδο εξάντλησης, θα μας θυμίσουν από γοργόνες έως και αρκούδες…  Εδώ η ανάβαση είναι πιο ομαλή, οι βελανιδιές δίνουν τη θέση τους σε οξιές και σε υψόμετρο 1406 μ., βλέπουμε την σήμανση που μας στέλνει αριστερά, στο Σ.Α. Βλάχικη Πλάκα στο Κ6 από την εκκίνηση. Εδώ είναι σημαντικό να ανεφοδιαστούμε σωστά, γιατί μας περιμένει η σκληρή ανάβαση προς Τάϊμα, η ψηλότερη κορυφή της διαδρομής.

Βλάχικη Πλάκα – Τριφυλλίτση [Κ6 έως Κ9]
Απόσταση: 2690 μ.  Μονοπάτι: 2430 μ.  Δρόμος: 260 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1403 μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 1640 μ.

Κατεβαίνουμε το δασικό από το Σ.Α. και μπαίνουμε στο μονοπάτι, που στα πρώτα του μέτρα είναι τρακτερόδρομος.  Πρέπει να αντέξουμε τα επόμενα 600 μ., με μέση κλίση στο 28 % και μέγιστη στο 33%, για να φτάσουμε το τελευταίο δέντρο του μονοπατιού και να στρίψουμε δεξιά προς τα χαλάσματα. Μεγάλες ανάσες και μεγάλη ικανοποίηση, καθώς τρέχουμε πλέον σε υψόμετρο 1640 μ. Αριστερά μας, τα βράχια ορίζουν το όριο του μονοπατιού, καθώς η χαράδρα πέφτει απότομα προς τον οικισμό του Ακρίτα. Δεξιά μας ένα μικρό οροπέδιο από χαλάσματα πολυβολείων και οικισμών, φαντάσματα του Εμφυλίου Πολέμου, ενώ κάτω χαμηλά στη χαράδρα, αχνοφαίνεται η Φλώρινα.

Η αυτοσυγκέντρωση στο μέγιστο εδώ, καθώς το μονοπάτι έχει αρκετή τεχνική δυσκολία. Περνάμε πάνω από χαλάσματα με υγρασία, κατεβαίνουμε από βράχια, ανεβαίνουμε σε μερικά σημεία στο όριο της κορυφογραμμής…. Όταν δούμε το δάσος από τις οξιές, η κατάβαση είναι στα αρχικά της στάδια. Συνεχίζουμε και όταν φτάσουμε σε ένα ξέφωτο με φτέρες (και ίσως με μερικά αγριογούρουνα) στρίβουμε απότομα δεξιά. Μερικές ακόμα αλλαγές κατεύθυνσης και το μονοπάτι φτάνει σε ένα δάσος από ψηλές οξιές, φαρδαίνει και γίνεται απότομα κατηφορικό. Έχουμε μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα για να φτάσουμε στο Σ.Α. Τριφυλλίτση, στο Κ9.

Τριφυλλίτση – Πολυβολείο [Κ9 έως Κ13]
Απόσταση: 3790 μ.  Μονοπάτι: 3540 μ.  Δρόμος: 250 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1012 μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 1403 μ.

Μετά τον ανεφοδιασμό, συνεχίζουμε στο μονοπάτι που μας δείχνουν οι εθελοντές και μετά λίγα μέτρα στρίβουμε απότομα αριστερά. Προσοχή εδώ, γιατί ακολουθεί μια απότομη κατάβαση, η οποία θα μας βγάλει σε δασικό δρόμο. Από εδώ και πέρα, όποιοι έχουν δυνάμεις, θα καλύψουν αρκετό χρόνο, γιατί ακολουθούν 2,3 χλμ., με ελαφριά κατωφέρεια και πλατύ και πατημένο μονοπάτι οξιάς, μέχρι τα Κάρβουνα, ένα μικρό ξέφωτο.

Από τα Κάρβουνα ακολουθούμε το μονοπάτι Κ2. Θέλει προσοχή, γιατί είναι στενό και απότομο. Όταν δούμε στα δεξιά μας την άσπρη ταμπέλα, είναι το τέλος του μονοπατιού και η είσοδος σε ένα φαρδύ δασικό. Απέχουμε μόλις 200 μ., από τον τελευταίο Σ.Α. του αγώνα, και τον πρώτο που συναντήσαμε, το Σ.Α. Πολυβολείο στο Κ13.

Πολυβολείο – Νέο Πάρκο [Κ13 – Κ16]
Απόσταση: 2920 μ.  Μονοπάτι: 1650 μ.  Δρόμος: 1270 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 660 μ. Μέγιστο Υψόμετρο: 1012 μ.

Τελευταίος ανεφοδιασμός και μετά από 100 μ., πλησιάζουμε σε μια διχάλα μονοπατιών. Ακολουθούμε τη σήμανση, και επιλέγουμε το δεξιό μονοπάτι που κατηφορίζει το ύψωμα 1033 από την νότια πλευρά του, την πλευρά που βλέπει την Φλώρινα. Οι βελανιδιές δίνουν τη θέση τους και πάλι στα πεύκα και μετά από κατέβασμα 1.6 χλμ., το μονοπάτι τελειώνει και φτάνουμε το πρώτο σπίτι της πόλης. Πατάμε πάλι άσφαλτο, ενώ συνεχίζουμε την κατάβαση, για ακόμα 290 μέτρα.

Σύντομα φτάνουμε στο σημείο Τρεις Βρύσες, που σηματοδοτεί και επίσημα τα όρια της πόλης. Οι εθελοντές μας περνούν απέναντι, ενώ έχουμε ακόμα να καλύψουμε 900 ασφάλτινα μέτρα μέχρι τον τερματισμό μας.

Όταν περάσουμε τον πρώτο κύκλο και κατηφορίζουμε την Βογατσικού, βλέπουμε ήδη στο βάθος το Νέο Πάρκο. Ακόμα ένας μικρός κύκλος, η κατηφόρα τελειώνει και είμαστε πλέον στην τελική ευθεία, δίνοντας ό,τι μας έχει μείνει για να τερματίσουμε. Έχουμε ήδη διανύσει 16 χλμ και έχουμε ανέβει συνολικά 1037 μέτρα ανάβασης.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες

Creative wp theme inithemes.com