Η πολη της Φλωρινας

florina-post-1

Όταν έρχεσαι οδικώς στη Φλώρινα και περάσεις τον τελευταίο κόμβο για Αμμοχώρι, το πρώτο πράγμα που σου τραβάει την προσοχή είναι ο τεράστιος σταυρός, ύψους 33 μέτρων, χτισμένος πάνω στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα. Είναι κάτι που σε προδιαθέτει, ότι αυτή θα είναι μια ιδιαίτερη πόλη.

Ο πληθυσμός, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή των 19.796 κατοίκων, την κατατάσσει στην τρίτη σε μέγεθος πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτή όμως είναι μια στατιστική αλήθεια και μόνο. Η ομορφιά της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα της πόλης κερδίζει την πρώτη θέση στην καρδιά σου.

Η Φλώρινα βρίσκεται σε υψόμετρο 670 μ. στο άνοιγμα της κοιλάδας που σχηματίζει ο ορεινός όγκος του Βαρνούντα, ανάμεσα στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα και το ύψωμα 1033. Το ποτάμι της Φλώρινας, ο Σακουλέβας διασχίζει ολόκληρη την πόλη, και σου δίνει την ευκαιρία για μια χαλαρή περατζάδα, μια στάση για καφέ ίσως και φαγητό, στις όχθες του.

dsc01635

Τα παλιά αρχοντικά, δεξιά και αριστερά από το ποτάμι, δίνουν το στίγμα μιας πόλης με ζωντανή ακόμα την ιστορία της. Μια ιστορία που ενέπνευσε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο να γυρίσει πολλές από τις ταινίες του, όπως «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού»στους όχθες του Σακουλέβα, αναστηλώνοντας κάποια μισογκρεμισμένα κτίρια.

pegasus_LARGE_t_1101_54560580

Βγαίνοντας από το ποτάμι, στην Μεγάλου Αλεξάνδρου, έναν από τους κεντρικούς άξονες της πόλης, χαζεύεις τα εμπορικά που σε μερικά οι βιτρίνες τους σε παραπέμπουν στη δεκαετία του 80. Προχωρώντας προς τη λαϊκή αγορά, τα τσιπουράδικα πυκνώνουν τις τάξεις τους και σε καλούν να δοκιμάσεις τσίπουρο, πιπεριές και κεμπάπια Φλωρίνης, το τοπικό έδεσμα από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά, σερβιρισμένο με μπούκοβο. Το γαστρονομικό σου ταξίδι δεν είναι ολοκληρωμένο αν δε σερβιριστείς επιδόρπιο από τα περίφημα γλυκά κουταλιού, που περιλαμβάνουν ιδιαίτερες επιλογές φρούτων όπως, κολοκύθι, ντοματάκια, καρπούζι, κράνα, μανιτάρια, λωτός κ.ο.κ.

DSC09327

Το απόγευμα ίσως βρεθείς σε μια μικρή πλατεία με κανόνια. Είναι η πλατεία Μόδη, η κεντρική πλατεία της Φλώρινας. Περνάς απέναντι στην Παύλου Μελά, όπου ξεκινά ο πεζόδρομος με τις καφετέριες, για τον απογευματινό σου καφέ. Το βράδυ (οι καφετέριες) μετατρέπονται σε κλαμπάκια, μια και στην πόλη υπάρχουν αρκετοί φοιτητές.

Florina_leaves1

Ανάλογα ποια περίοδο επισκεφθείς την πόλη μας, θα δεις και κάτι διαφορετικό. Την άνοιξη, ο λόφος του Αγίου Παντελεήμονα είναι καταπράσινος, με τρεις διαφορετικές αποχρώσεις, ανάλογα την ηλικία των δέντρων. Το φθινόπωρο, οι βελανιδιές δίνουν μια χάλκινη απόχρωση και σε καλούν να περπατήσεις κάτω από τη σκιά τους, ενώ το χειμώνα το χιόνι καλύπτει συνήθως ολόκληρο το λόφο. Συγκεκριμένα, αν βρεθείς στις 23 Δεκεμβρίου στην Φλώρινα, κάθε συνοικία τιμά το έθιμο των Φωτιών, δημιουργώντας μικρές και μεγάλες εστίες, με τον κόσμο να χορεύει και να καταναλώνει φασολάδα και τσίπουρο.

Ένα είναι σίγουρο. Όποια εποχή και να έρθεις στην Φλώρινα, αυτή η μικρή ακριτική πόλη έχει τον τρόπο να σε κερδίσει και, ίσως αν την αφουγκραστείς, να σε κρατήσει για πάντα κοντά της.

Σ.Κ.

Post A Comment