Νυμφαίο

Μόλις 53 χμ. NA από τη Φλώρινα θα βρείτε έναν γραφικό πέτρινο οικισμό, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.346 μ στην ανατολική πλαγιά του όρους Βίτσι. Όντας σημαντικό κέντρο αργυροχρυσοχοΐας, γνώρισε μεγάλη ακμή από τον 17ο ως τον 19ο αι., ενώ πολλοί Νυμφαιώτες διέπρεψαν στο εξωτερικό ως έμποροι και βιομήχανοι. Αν και για πολλά χρόνια ο οικισμός ήταν εγκαταλειμμένος, κατάφερε με τη συντονισμένη προσπάθεια των ιδιωτών και της Πολιτείας όχι μόνο να αποκτήσει ξανά την παλιά του αίγλη αλλά και να αποτελεί πλέον χαρακτηρισμένο παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό. Το χωριό στολίζουν υπέροχα πέτρινα αρχοντικά (Μπουτάρη, Μίσσιου, Μέρτζου, Τσίρλη, Παπαδόπουλου κ.ά.) και αρχιτεκτονικά κοσμήματα όπως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η Νίκειος Σχολή, που φιλοξενεί το συνεδριακό-εκπαιδευτικό κέντρο του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Kοινότητας και το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, που στεγάζεται στο Σπίτι των Χρυσικών της Νεβέσκας (παλιότερη ονομασία του χωριού).

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Νυμφαίο έγινε ευρύτερα γνωστό εξαιτίας του Περιβαλλοντικού Κέντρου «Αρκτούρος» για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος που βρίσκεται στο χωριό Αετός (9χλμ. Α). Επίσης, 1,5 χλμ. ανατολικά από το Νυμφαίο ο «Αρκτούρος» διατηρεί το καταφύγιο της αρκούδας, όπου σε μεγάλη περιφραγμένη δασική έκταση φιλοξενούνται κακοποιημένες αρκούδες που δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν μόνες τους και να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης, στην Αγραπιδιά (12 χλμ. Α) υπάρχει το καταφύγιο του λύκου, όπου σε περιφραγμένη δασική έκταση φιλοξενούνται λύκοι.
Εξάλλου, σε μικρή απόσταση θα βρείτε και τις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη, στις οποίες διαβιεί σημαντικός αριθμός θηλαστικών, αμφίβια ζώα, 141 είδη πουλιών, ερπετά και ψάρια. Οι λίμνες είναι ιδανικές για παρατήρηση πουλιών, κανό, κωπηλασία και φυσικά… κολύμπι!

Η περιοχή προσφέρεται για πληθώρα δραστηριοτήτων όπως ορειβασία, διαδρομές 4×4, ποδηλασία (προς τη Δροσοπηγή και την πόλη της Φλώρινας) και πεζοπορία. Ακολουθείστε την διαδρομή από το παρκινγκ του χωριού ως το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (διάρκειας 50΄) και από την πλατεία του χωριού προς τη Δροσοπηγή (μήκους 10 χλμ., διάρκειας 4 ωρών) και θαυμάστε την φύση σε όλο το μεγαλείο της!

Πηγή www.visitgreece.gr

Λίμνες Πρεσπών

Σαράντα πέντε χλμ. δυτικά της Φλώρινας, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, θα βρείτε έναν από τους πιο σημαντικούς Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας αλλά και την πρώτη χαρακτηρισμένη διακρατική προστατευόμενη περιοχή στην ανατολική Ευρώπη, το λεγόμενο «Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών».

Λέγοντας «Πρέσπα» εννοούμε τις δύο λίμνες, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, καθώς και την ευρύτερη λεκάνη αυτών που εκτείνεται έως τις κορυφές των βουνών που τις περικλείουν. Οι δύο λίμνες βρίσκονται σε υψόμετρο 853 μ. περίπου, ενώ πολλές κορυφές των γύρω βουνών ξεπερνούν τα 2.000 μ. Ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών, ο πυρήνας του οποίου καλύπτει έκταση 4.900 στρ. χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ απαντώνται πάνω από τα μισά είδη πουλιών, αμφιβίων και θηλαστικών ολόκληρης της Ελλάδα ή ότι 9 από τα 23 είδη ψαριών που ζουν στις λίμνες της και τα ποτάμια της είναι ενδημικά, δηλαδή εμφανίζονται μόνο στην Πρέσπα και πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η λίμνη Μεγάλη Πρέσπα αποτελεί υγρό σύνορο και των τριών χωρών, με το μεγαλύτερο τμήμα της να ανήκει στην ΠΓΔΜ. Τα νερά της επικοινωνούν με αυτά της Μικρής Πρέσπας, από την οποία χωρίζεται με μια στενή ελώδη προσχωματική λωρίδα ξηράς. Η Μικρή Πρέσπα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ελληνική, αφού μόνο ένα μικρό τμήμα της ανήκει στην Αλβανία, και στα νερά της βρίσκονται τα νησάκια Άγιος Αχίλλειος και Βιδρονήσι.

Στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας θα βρείτε τον παραδοσιακό οικισμό των Ψαράδων με αξιόλογα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Απολαύστε λιμνίσια ψάρια σε κάποια από τις ταβέρνες και αφήστε την ηρεμία του τοπίου να γαληνέψει την ψυχή σας. Στους δρόμους του χωριού ή ανάμεσα στις καλαμιές της Μεγάλης Πρέσπας είναι πιθανό να δείτε να κυκλοφορεί αμέριμνο το προστατευόμενο είδος μίνι αγελάδας της περιοχής! Αναζητήσετε τους βαρκάρηδες του χωριού για μία βόλτα στα Ασκηταριά, που σκαρφαλωμένα στα βράχια χρησίμευαν ως καταφύγια εξόριστων και ασκητών, και παρατηρήστε τις εντυπωσιακές αγιογραφίες του 12ου και του 14ου αι …

Νότια από τους Ψαράδες, στη ΒΔ πλευρά της Μικρής Πρέσπας βρίσκεται το νησάκι Άγιος Αχίλλειος, μία από τις γραφικότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας που ενώνεται με την στεριά από μια πεζογέφυρα 600 μέτρων. Πρόκειται για ένα κατοικημένο νησί σε λίμνη που αποτελεί συνάμα και σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, καθώς διαθέτει πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, με κορυφαίο τη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Εκεί κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα περίφημα «Πρέσπεια». Μια επίσκεψη αξίζει σίγουρα και ο παραδοσιακός οικισμός Άγιος Γερμανός αλλά και τα υπόλοιπα χωριά των Πρεσπών (τα χωριά Πύλη, Πυξός και Βροντερό της Πάνω Πρέσπας καθώς τα χωριά Λαιμός, Μηλιώνα, Πλατύ, Καλλιθέα, Λευκώνας, Καρυές, Οξιά και Μικρολίμνη της Κάτω Πρέσπας) για να θαυμάσετε τις παλιές εκκλησίες και τα παραδοσιακά πέτρινα σπιτάκια.

Πέρα από κολύμπι, ψάρεμα και κωπηλασία, οι Πρέσπες ενδείκνυνται κατ’εξοχήν για bird watching, αφού στην περιοχή υπάρχουν τέσσερα παρατηρητήρια (στην Κούλα, την Παλαιά Πύλη, την Μικρολίμνη και την Βρωμολίμνη).

Δοκιμάστε, επίσης, διαδρομές 4×4 από τους Ψαράδες προς τον Πυξό, από την Πύλη προς τη Δασερή (μήκος 5 χλμ.), από την Οξιά προς τη Σφήκα, από τη Μικρολίμνη προς την Οπάγια (μήκος 10 χλμ.) και από το Βροντερό στην «σπηλιά Κόκκαλη». Επίσης μπορείτε να ακολουθήσετε διαδρομές πεζοπορίας στο νησί του Αγίου Αχιλλείου, από την Μικρολίμνη στις Κρανιές (διάρκειας 90΄) και από τους Ψαράδες προς ΒΔ στο ακρωτήρι Ρότι και το ασκηταριό της Μεταμόρφωσης, το παλιότερο της περιοχής, συνολικής διάρκειας 35’. Επίσης, από τον Άγιο Γερμανό, διέρχεται και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6. Μπορείτε ακόμη να πραγματοποιήσετε τη (δύσκολη) διαδρομή ως τη Βίγλα Πισοδερίου μήκους 27,5 χλμ. και διάρκειας περίπου 13 ωρών.

Πηγή www.visitgreece.gr

Creative wp theme inithemes.com